Wat is trailrunning?

Trailrunning is een vorm van hardlopen die niet over het gebruikelijke asfalt gaat. Je rent vaak over onverharde paden door bossen, duinen, parkjes, weilanden, heuvels en ook bergen. De ondergrond kan drassig zijn, vol met boomwortels zitten, behoorlijk oneffen, rotsachtig zijn of zelfs bedekt met sneeuw.

Het gaat dus bij het trailrunnen niet alleen over snelheid. Door de wisselende ondergrond krijg je sterkere enkels, train je ook je bovenlichaam en is er minder impact op je kniegewrichten. Je techniek is anders, want je hebt een kortere pas en moet goed opletten hoe het pad er verderop uitziet.

Trailrunning wordt ook vaak geassocieerd met survivallen, runs met touwen en obstacle runs. Voor al deze disciplines worden dezelfde schoenen, kleding en uitrusting gebruikt.


Routes, wedstrijden & clubs

In Nederland zijn volop routes te vinden waar je kan trailrunnen. Neem eens een kijkje op de websites van mountainbike routes of volg de wandelroutes van bijvoorbeeld frankwandelt. Hier vind je ook buitenlandse routes.

Wedstrijden worden ook georganiseerd. Zo wordt in Friesland één keer per jaar de succesvolle Gaasterland Trail georganiseerd.

In Sneek is een survival run baan aangelegd waar je kan trainen in clubverband: Swingover Sneek